Cum functioneaza sistemele de incalzire traditionala.
Sa incepem cu elementele de baza, deoarece acest articol va fi citit si de cei care subiectul de incalzire nu le este destul de familiar, iar pentru specialisti, cum se spune: repetarea e mama invataturii.
Orice sistem de incalzire este necesar nu numai pentru a incalzi spatiul in care se afla omul, dar sarcina sa este de a crea un mediu confortabil pentru oameni.
Cum se intampla acest lucru?
De exemplu, in sistemul de caldura lichida, transformata in energie termica, se incalzeste apa, apa curge prin conducte, incalzind caloriferele, acestea transmit caldura lor in aer, iar aerul incalzeste omul. Acest lant standart este caracteristic unui sistem de incalzire prin convectie (sistem de incalzire ce asigura incalzirea spatiului si a omului, datorita miscarii aerului incalzit). In acest caz, intre sursa de caldura si om exista sau doi intermediari – aerul si apa, sau doar unul – aerul, in cazul sistemelor de incalzire care utilizeaza convectoarele electrice sau pe gaz. Dar in acest caz pierderile de caldura sunt foarte mari!
Si ce avem pana la urma? Un mediu de viata cu aer cald. Desigur, acest lucru nu este rau. Nu inghetati, dar cat de confortabil va veti simti? Aerul este cald, dar peretii, mobila si celelalte obiecte din casa sunt mult mai reci. Vor trece cateva zile pana se vor incalzi, si numai cu conditia ca incaperea sa fie bine izolata.
Este bine cunoscut faptul ca un aer cald – nu este o conditie suficienta pentru o viata confortabila. In primul rand trebuie sa fie incalzite obiectele, ce vor emite caldura sub forma de radiatii. Conform acestui principiu, primim caldura de la soare, in acest mod se incalzesc sobele bunicilor nostri, acest principiu de functionare o au si baile turcesti si astfel obtinem si caldura de la un un foc de tabara ce arde in apropiere.
Toata lumea stie ca orice obiect cu o temperatura mai mare decat gradul zero absolut (-273,15°), emit caldura in infrarosu.
Omul nu este o exceptie. In natura, caldura este transferata prin radiatii (adica schimbul de caldura a energiei cu infrarosu).
Comparati casele de la tara, care sunt incalzite cu sobe, cu casele noastre reci ce sunt incalzite cu calorifere, sunt incomode si reci. Omul in aceste case, mai curand are rolul de “donator”, ce-si ofera caldura corpului peretilor reci. In acest caz, “in semn de recunostinta”, primeste un aer supraincalzit, suprauscat si plin de praf.
Nu este cea mai buna alegere!